Rytietiškas saldumynas ,,Baklava”

Rytietiškas saldumynas ,,Baklava”

„Baklava”

Jums reikės:

  • 500g filo tešlos
  • 150g smulkintų graikiškų riešutų
  • 150g tirpinto sviesto

Sirupui:

  • 2,5 stiklinės cukraus
  • 2,5 stiklinės vandens
  • Pusės citrinos sulčių (jei citrina nedidelė – tada reikės visos citrinos sulčių)
  • Po truputį malto cinamono, maltų gvazdikėlių, malto kardamono
  • Nedidelės citrinos žievelės

Pirmiausia išsiverdame sirupą:
Visus sirupui skirtus produktus (išskyrus citrinos sultis) supilame į puodą ir verdame vis pamaišant, kol ištirps cukrus. Kai cukrus ištirpsta, tada pilame citrinos sultis ir toliau verdame ant lėtos ugnies tol, kol sirupas pradeda tirštėti (apie pusę valandos). Baigiant virti išimame citrinos žievelę. Ji mums jau nebereikalinga.

Pasitiesiame ant sauso stalo tešlą. Ant tešlos uždedame kepimo skardą ir pagal jos dydį apsipjauname visą tešlą. Apipjautą tešlą užsidengiame drėgnu rankšluosčiu, nes ji, gavusi sauso oro, labai grietai pradeda džiūti. Viso darbo metu laikome tešlą po rankšluosčiu.

Ištepame skardos dugną ir šonus sviestu. Įklojame tešlos lapą į skardą ir taip pat sutepame sviestu. Poto įklojame antrą tešlos lapą ir vėl sutepame sviestu. Ir taip padarome 7 sluoksnius. Tada gražiai užbarstome pusę riešutų. Ant riešutų vėl dedame tešlą ir po 4 – 5 sluoksnių vėl beriame likusius riešutus.
Taip sluoksniuojame kol baigiasi tešla. Viršutinį tešlos lapą taip pat reikia sutepti sviestu.

Peiliu supjaustome visą baklavą nedideliais kvadratėliais (maždaug dviejų kąsnių dydžio) ir dedame į karštą orkaitę kepti. Kepame iki 180C įkaitintoje orkaitėje, kol baklava gražiai paraus.

„Baklava”

Baklavai iškepus, išimame ją iš orkaitės. Pilame lėtai išvirtą sirupą ant visos baklavos. Iš pradžių atrodo, kad sirupo per daug. Bet taip tikrai nėra. Baklava turi pastovėti per naktį, o sirupas per tą laiką būna visas susigėręs.

Šis desertas kuo ilgiau stovi, tuo darosi skanesnis.
Jam nereikia šaldytuvo, puikiausiai išsilaiko net kambario temperatūroje.
Galima laikyti iki mėnesio laiko.

 

Atsakyti

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*